OM RACEN


En shibas væsen kan nok bedst beskrives som en blanding mellem spidshund, terrier og kat. Shibaen skal være stolt, loyal, stædig, intelligent, renlig, atletisk, modig og energisk.

En shiba knytter sig meget stærkt til sin familie, men er ikke nødvendigvis særlig interesseret i at indlade sig med fremmede. Der kan dog være meget store forskelle i graden af ”reserverethed” fra individ til individ. Nogle shibaer er mere udadvendte end andre. Hvis man ønsker sig en udadvendt shiba, bør man ikke vælge hvalp fra meget reserverede forældredyr, idet temperamentet i høj grad er arveligt, og hvalpene desuden præges meget af hvalpemoderens adfærd og væsen.

Det er vigtigt lige fra starten at  etablere en god social kontakt til sin lille shibahvalp, idet det er alfa og omega for det videre samliv og samarbejde. Ligeledes er tidlig socialisering og miljøtræning yderst vigtigt, idet shibaen modner psykisk i en forholdsvis ung alder.

Selv om shibaer sjældent bruges til jagt i vore dage, har de stadig deres jagtinstinkter i god behold. Da de samtidig har en stor aktionsradius og særdeles skarpe sanser, bør man tænke sig om, hvor og hvornår man slipper sin shiba løs på gåturene.

Den første og vigtigste øvelse man bør lære sin shiba (og vedligeholde hele livet) er indkald. Med et velfungerende indkald kan man give sin shiba et mere frit og indholdsrigt liv.

Ved træning skal man huske på, at shibaen er en selvstændig og intelligent race. Den vil ikke nødvendigvis gøre, hvad du beder den om, medmindre den kan se et formål med det – altså at den selv får noget ud af det! Racen er ikke ”behagesyg” og vil derfor ikke gøre noget bare for at glæde sin ejer. (Ikke ret mange gange i hvert fald…)

Et samarbejde på hundens præmisser og træningsmetoder, der bygger på hyppige og præcise positive forstærkninger (belønninger) – så kan man nå langt med sin shiba.
Tvang og hårdhændede metoder bør absolut undgås! Shibaen vil miste respekten for dig, og da den er så tilpas selvstændig og ”katteagtig”, vil den gå sine egne veje og klare sig udmærket uden dig!

Den ideelle shibaejer er en person, som har humor, overbærenhed og tålmodighed, men som samtidig er konsekvent og kan sætte grænser på en måde, som hunden forstår.
Man skal gerne være et friluftsmenneske, der kan lide at være aktiv sammen med sin shiba, og sørge for at den får tilstrækkeligt med motion og mental udfordring.
 

Karen Høst Poulsen
 

Kilde: The Total Shiba (Gretchen Haskett & Susan Houser)
Välj Rätt Hund (Charlotte Swanstein)
Egne erfaringer med egne shibaer